Fyller år

Den 15 januari anses vara årets mest deprimerande dag. Den 19 januari borde vara lika mörk. Då föddes jag. För 80 år sedan. Av en kvinna, min mor, som inte längre finns i livet. Här hos oss på jorden i alla fall. Kanske finns hon i himlen? Kanske följer hon mig där uppe, och minns hur det var när jag sprängde mig fram till denna världen. Denna natt då hon ensam tog en taxi till BB för att föda mig. Och då hon kl 7 på morgonen ringde sin syster (som fyllde år på samma dag och var hemma och passade mina syskon) och meddelade att hon just fött en dotter. Jag tog mig ut, snabbt och lätt. Och jag hade långt, svart hår.

Ja, vilken födelsedag jag har! På den mest deprimerande tiden på året – Januari. De är mörkt och djävligt. Man är trött på mat, trött på att fira, pengarna är slut och man ser hela februari framför sig, med snö, kyla, vind och blåst. Bedrövligt. Och då föddes jag. Men kanske var det just därför jag föddes just den tiden. För att jag är en typ som ska brottas med livet, brottas med svårigheter och djävulskap. Och vända det. Till något gott.

”Min lilla solstråle” kallade mamma mig när jag var liten. Kanske är det vad som är uppgiften, när man föds så här på vintern. Att vara en solstråle. Att komma med ljus och hopp och glädje. Och förgylla livet för de människor man har omkring sig. Jag vill se det så. Och lever efter den devisen.

8 kommentarer

 1. Ja du är en solstråle som förgyller livet för oss runt dig! Varma gratulationer på din 80års dag! !! Här i Småland är det riktig vinter i år. Idag har jag njutit ute med bl.a snöskottning i solsken och kyla. Önskar dig en härlig födelsedag och ett gott kommande år! Kära hälsningar från Katarina som har 1 år kvar till 80 år. Visst är det otroligt att vi är så gamla nu!!

  1. Oj, blir du 80 om ett år. Det har man också svårt att tro. Vilket datum?
   Ja, visst är det härligt med riktig vinter. En del hatar den. Men jag njuter för det mesta. Som härom dan när jag fick pulsa i snön till affären för att handla. Men en medhavd ryggsäck var allt bara härligt. Hem genom den mysiga trästaden, Nora, som vi bor i. Snötyngda hus och träd.
   Sen kommer man på köpet njuta extra mycket när våren kommer.

  2. Tack Katarina, för fina ord. Känns gott att få. Ja, tänk att vi blivit så gamla, vad livet har pinnat på i hastig fart. Men fint också, att ha fått vara med så länge och kunnat uppleva så mycket.

 2. Ja, jag tror, nej jag är övertygad om att du föddes denna mörka tid för att komma som ett ljus och sprida glädje med ditt varma och underhållande väsen. Vilken tur! Och vilken tur för mig att jag fick träffa dig. Det hade jag inte en aning om första gången jag såg dig, att vi skulle få så en en sån intressant och kul och inspirerande kontakt genom åren. Som dessutom bara hela tiden blir bättre och bättre.
  Tack Brita att du finns! Var rädd om dig och sköt om dig väl, så världen får ha glädje av dig länge länge.

 3. Stort grattis Brita från Maggan och Rune. Kanske vi ses i sommar då du kan få besöka oss i Ryggen samt Elisabet i Falun. Njut av livet.

Kommentarer är stängda.