Varför mår så många unga dåligt?

Igår (17 nov) pratade man om ohälsa bland barn och unga på Studio Ett i Sveriges Radio med anledning av att man förra året skrivit ut 33.000 recept på antidepressiva läkemedel till barn och unga. Tre gånger så mycket som för 15 år sedan. Är inte det skrämmande? Det är ångest som ökat mest – främst bland unga tjejer.

Varför mår unga dåligt? Den gyllene tiden som borde vara den mest spännande, den mest fascinerande, då livslusten borde vara som allra störst. Då mår en del så dåligt att de inte vill leva över huvud taget.

En tjej berättade i programmet att hon, som 10-åring, fick antidepressiv medicin. Hon sa att visserligen slapp hon må så dåligt, men samtidigt försvann också glädjen. Hon var varken ledsen eller glad. Genom att hon åt tabletterna lärde hon sig inte att hantera känslor och hon fick inget liv. I 10 år hade hon medicinerat och hon upplevde att dessa 10 år helt försvunnit ur hennes liv, att hon inte upplevt dem alls, att hon aldrig haft några tonår.

Vad har vi skapat för samhälle när det kan bli så här? När så många barn och unga inte trivs, inte mår bra, ja mår så dåligt att de måste bedöva sitt psyke för att över huvud taget klara av livet. Nog är det väl ändå något fel som har gått sönder?

2 kommentarer

  1. Nu är det ju nov. Värsta tiden. Bara mörker och mörker. Inte konstigt man blir deppad. En solresa vore inte fel. Men detta gäller ju inte mig utan dagens unga i samhället. Tror mobiltelefonernas intågande i världen är en bidragande orsak. Skärmtiden, besvärligt med kompisrelationerna eller att skolmiljön är jobbig. inte kommer iväg till skolan, struntar i sociala relationer eller börjar isolera sig. Speciellt dagens tjejer har inte det lätt. Med alla ideal, kroppsfixering som dom hela tiden inmatas med och speciellt avundsjukan. Sen alla släpphänta föräldrar. PRATA MED VARANN/Jerk

  2. Ja, visst är det skrämmande 😧 När jag var barn och ung var de flesta rätt glada och hoppfulla inför det kommande livet. Även om vissa saker såklart kunde vara jobbiga. Man kan verkligen undra vad det är för fel. Vad tror ni? Någon som har någon tanke?

Kommentarer är stängda.